Öppna meny

Bra att tänka på

Information för dig som söker boende

Oäkta annonser

Tyvärr förkommer oäkta bostadsannonser. För att undvika bedrägeri är ett bra tips att inte betala något i förväg, undvik att betala kontant och betala enbart när du både sett lägenheten och signerat ett skriftligt kontrakt. Var också medveten om dina rättigheter och var fullt införstådd i kontraktet.

Börja leta efter bostad i tid

Vårt absolut bästa tips för att hitta en bostad till terminsstart är att börja leta i tid. Bostadsmarknaden är som hetast under sommaren och ju närmare terminsstart du kommer, desto svårare blir det att hitta en bostad.

Hyror och vad som är inkluderat

I Sverige betalar du din hyra månadsvis. I Jönköping bör du vara beredd på att betala någonstans mellan 2500-6000 sek per månad för ett enkelrum och 5000-12000 för en lägenhet. Priser varierar beroende på läge och standard på rum/ lägenhet. Vanligtvis är depositionen 1-2 månaders hyror. Notera dock att i undantagsfall krävs det att du betalar för rummet/ lägenheten för hela terminen direkt.

Hyran bör täcka nödvändigheter såsom värme, vatten, elektricitet och sophämtning. Studentbostäder som JU ansvarar för täcker även försäkringar. I de fall du hyr av en privat hyresvärd, var noga med att ni kommer överens om försäkringar och dylikt i förväg.

Vad händer om du inte betalar hyran?

Som hyresgäst är du ansvarig för att betala hyran i tid till din hyresvärd. Men, om något skulle inträffa och du inte kan betala i tid till din hyresvärd, kontakta dem i god tid innan deadline. Att inte betala hyran i tid medför rättsliga konsekvenser.

Andrahandsmarknaden för bostäder

Till följd av den begränsade bostadsmarknaden som råder är det inte helt ovanligt att leta efter ett andrahands kontrakt. Det finns flertalet Facebook grupper såväl som hemsidor som kan hjälpa dig i din jakt. Kolla även in Blocket, där kan du ibland hitta andrahandskontrakt på bostäder

Texten granskad / uppdaterad

Vision
Jönköpings Kommun
OnePartnerGroup
Friskis & Svettis