Öppna meny

Internationellt

Har du chansen så sätt dig någonstans på campus och lyssna. Vad hör du? Förmodligen kommer du upptäcka en sak i sorlet av röster. Var och varannan student pratar ett annat språk än svenska.

Vid Jönköping University studerar cirka 1500 internationella studenter, det vill säga var tionde student. Ett av Studentkårens huvuduppdrag är att se till att dessa studenter känner sig välkomna och får chansen att integreras i det svenska samhället.

Det är här DU kommer in i bilden. Tillsammans med dig kan Studentkåren erbjuda en hjälpande hand åt de internationella studenterna i form av två program: Buddy- och Culture Exchange for families and students program.

Förutom Studentkårens program finns det många andra vägar för att träffa internationella studenter. Framförallt gäller det alla Studentkårens aktiviteter och resor som är till för både svenska och internationella studenter.

bli en Buddy

Du som nuvarande student vid JU kan anmäla dig till att bli en så kallad Buddy åt en internationell student. Som Buddy får du möjlighet att lära känna en annan kultur, hjälpa en student till rätta, öva språk och skaffa vänner från hela världen.

Huvudsyftet är att du kan vara med och hjälpa de internationella studenterna med råd och stöd, både inför deras ankomst och när de är på plats i Jönköping. IAC kommer under terminen anordna ett antal aktiviteter för alla deltagare i Buddyprogrammet.

Som Buddy får du även "study abroad points" och ett certifikat för ditt deltagande.

Bli en Värdfamilj

Är du inte student men vill ändå få ett internationellt utbyte? Då kan du, oavsett om du är ensamstående, har familj eller tillsammans med vänner, anmäla er som värdfamilj.

Att vara värdfamilj tar inte mycket av din tid. Det innebär allt från att ta en fika till en cykeltur. Som kontaktfamilj erbjuder du studenten ett lokalt nätverk samtidigt som du får möjlighet att få insyn i andra kulturer. Du får alltså ett kulturutbyte på hög nivå.

OBS. Som värdfamilj erbjuder du inte husrum!

Texten granskad / uppdaterad

Vision
Jönköpings Kommun
OnePartnerGroup
Friskis & Svettis
Vision