Hur kan jag påverka?

Missa inte din chans att påverka din och andras studietid - det finns fyra olika sätt att delta på och du kan välja ett eller alla fyra! Se till att hålla koll på deadlines för att skicka in förslag och ansökningar!

1. Lämna in förslag

Deadline: 18 april. Skickas till: president@js.ju.se

Som medlem kan du lämna in förslag till årsmötet på vad och hur Studentkåren ska arbeta med nästa år. Detta inkluderar att lämna förslag på ett eller flera nya mål, ändra i budgeten eller ändra i stadgar och Letter of Opinion. Du kan själva lämna in en motion eller göra det tillsammans med dina vänner, klass eller kanske din förening. Läs mer i vår motionsguide här på webben. Word, 40.6 kB.

2. Bli delegat

Varje år väljs total 30 studenter till att bli delegater på studerandeföreningarnas vårstämmor (bi-annuals).

Som delegat har du rösträtt och det betyder att du är en av dem som bestämmer vad nio anställda och sju arvoderade gör under ett helt år och vad ca 10 miljoner ska användas till. Du har alltså en direkt möjlighet att påverka studentlivet till det bättre för ca 11 000 studenter, inklusive dig själv, och ge din röst på vilka som ska göra det.

Hälsosektion: 4 april

HI TECH: 19 april

LOK: 19 april

JSA: 21 april

Läs mer i Handboken om vad som händer under mötet och vad som förväntas av dig!

3. Ställ frågor

Du kan ställa frågor på två sätt:

  • Interpellation: Du skickar in en fråga till styrelsen innan mötet. Styrelsen uppgift blir då att ge ett svar under mötet samt skicka ut det till alla medlemmar innan mötet.
    Deadline: 18 april. Skickas till: president@js.ju.se.
    Läser mer i Handboken.
  • Yrkande: Ett yrkande är ett förslag som i första hand används för att ändra delar av en proposition eller motion. Läs mer i handboken om yrkanden.

4. Sök till en av de öppna positionerna

Efter att årsmötet har tagit beslut om VAD som ska göras så ska det även utföras och hur det utförs och om vi lyckas beror helt på VILKA som ska göra det.

Du har en stor möjlighet att påverka många olika delar av studentlivet löpande i ett helt år genom att söka till någon av de öppna positionerna.

-Kanske har du ett intresse för någon av studentfrågorna så som arbetsmiljö och hållbarhet?

-Eller är du intresserad av hur en organisation utvecklas och vill utveckla studentlivet generellt sätt?

Det finns en mängd olika anledningar till att söka och det räcker med att du har din!

Läs mer om hur du söker och positionerna här.

Deadline för ansökningar: 18 april (du kan alltid söka på plats – se mer i handboken) Ansökan görs via formulär. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Säg vad du tycker under Årsmötet!

Som medlem har du rätt att ställa vilka frågor du vill och du deltar på de delar av mötet som du tycker är intressant – glöm inte bort att registrera dig här inför mötet: