Öppna meny

Bostadsguide

Studentkåren äger inga bostäder som organisation och därmed så kan vi inte hjälpa dig enskilt att hitta en bostad. Studentkåren jobbar med bostadsfrågan på en politisk nivå och driver olika frågor inom området.

Nedan har vi sammanställt en guide med våra bästa tips på hur du får en bostad i Jönköping som student.

Olika steg till en bostad:

  1. Registrera dig på Studbo.se omgående. Det är på Studbo.se som kommunala och privata hyresbolag publicerar lediga studentlägenheter och rum som de har i sitt bestånd. För att få dessa lägenheter så krävs det att du är registrerad och de fördelas utefter ett poängsystem. I början av terminen så kan du få en lägenhet eller rum på få antal poäng så anmäl ditt intresse på så många studentbostäder du kan. Det finns även en del privatpersonen som hyr ut lägenheter och rum via denna sida. Till dessa är det inget kösystem utan du kontaktar hyresvärdarna och de väljer fritt.
  2. Kika in Blocket.se Länk till annan webbplats. regelbundet.
  3. Gå med i ”lediga lägenheter i Jönköping” – grupp på Facebook. Här publicerar ofta studenter, som åker på utbytes-termin, annonser om att det går att hyra deras lägenhet under tiden som de är iväg. Det kan vara ett bra första steg att hyra i andra-hand under 6 månader för att lära känna staden och hinna samla på sig lite poäng. 
  4. Registrera dig hos hyresvärdar som erbjuder vanliga lägenheter och rum. Alltså inte enbart studentlägenheter. Du hittar en lista på hyresvärdar på Jönköpings Kommuns hemsida.
  5. Titta efter annonser på lediga rum och lägenheter i lokaltidningarna, såsom Jönköpings Posten och Jnytt.

Generella tips:

  1. Dela bostad med andra studenter.
  2. Våga bo i korridor – du får en helt annan möjlighet att träffa andra studenter. Korridorsboende är en unik del av studentupplevelsen.
  3. Det kan underlätta att kika efter bostad utanför centrala Jönköping. Exempel på närliggande orter är Nässjö, Vaggeryd och Forserum. Det finns förbindelser både med tåg och buss.

Texten granskad / uppdaterad

Nordic Wellness
Vision
Jönköpings Kommun
OneParnerGroup