Öppna meny

Betala kåravgift

JU beslutade 2011 att kåravgiften är obligatorisk*, detta för att säkerhetsställa att din studietid blir den bästa möjliga ur många olika perspektiv.

Kårobligatoriet innebär att alla studenter, med undantag av forskarstudenter, vid högskolan ska vara medlemmar i Studentkåren. Detta för att se till att studentinflytandet är starkt på campus.

* Doktorander och utbildningar som inte ger högskolepoäng (t. ex. basår/bastermin) omfattas dock inte av kårobligatoriet. Men har självklart möjlighet att vara medlemmar, för att kunna ta del av alla studentrabatter. Kontakta Studentservice så hjälper vi dig.

Viktig information kring covid-19

På grund av situationen med covid-19 kan en del av din utbildning komma att bedrivas digitalt. JU har inte tagit beslut på att ändra kåravgiften eller att räkna digital utbildning, som när omständigheterna tillåter ska bedrivas på campus, som distansutbildning.

Detta innebär att utbildning som ska bedrivas på campus men temporärt är förlagd digital alltså INTE räknas som distansutbildning. Vi förstår att det är många frågor kring detta och vad skillnaden är.

  • Distansutbildning är utformad för att helt vara på distans och har därmed ett annat upplägg och därmed en annan avgift.
  • Digital utbildning är enbart temporärt och i det flesta fall kommer det vara delar och inte hela din utbildning som kommer att ske digitalt. Vi på Studentkåren arbetar extra mycket för att säkerställa att de temporära digitala utbildningarna är rättssäkra och håller samma kvalité som campusbaserad utbildning. Därmed är avgiften densamma.

Så betalar du kåravgiften

Du kan betala ditt medlemskap på två olika sätt:

  1. Betala kåravgiften online. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  2. Betala mot en serviceavgift över disk i Studentservice.

OBS. För att kunna betala kåravgiften måste du först registrera dig via StudentLadok till program och kurser som du ska läsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Efter registreringen kan du normalt betala kåravgiften nästkommande dag, efter lunch. Vid högtryck som vid terminsstart kan det ta upp till två dagar innan registreringen har kommit in till Studentkåren.

Efter du betalat

Som student på Jönköping University har du tillgång till JU-kortet Länk till annan webbplats.. Efter att du har betalat kan du uppdatera ditt JU-kort så att de får rätt stämplar:

  • Studentkårs stämpel
  • Din studerandeförening stämpel
  • Mecenatstämpeln (den måste du ha för att få studentrabatter)

För att uppdatera, besök en av kortskrivarna i A-huset, Campus Arena eller i Rio i Studenternas Hus. Du kan också ladda ner ditt Mecenatkort till din smartphone via Mecenat-appen så du kan ta del av rabatter och erbjudanden.

Du som läser på distans eller vid regionalt lärcentra får inte automatiskt ett ”fysiskt” Mecenatkort. Istället kan du ladda ned Mecenat-appen och få ditt kort direkt i mobilen, genom appen. Information om detta kommer med e-post och brev hem till dig.

Alla kan även beställa ett fysiskt Mecenatkort. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Texten granskad / uppdaterad

JLT och Västtrafik ingår i Svensk Kollektivtrafik. För att få rabatt hos dem krävs att du har en studietakt på minst 50 % under 10 veckor. Rätt till rabatt skall kunna styrkas under resa genom att ”Studentresesymbolen” finns på Mecenatkortet i mobilen (MecenatAppen).

Om du under resa inte kunnat styrka att du har rätt till studentrabatt och blivit ålagd att betala kontrollavgift, kan du bestrida detta genom att maila biljettkontrollen@jlt.se

Andra lokaltrafikbolag kan ha andra regler. Vänligen se Mecenats hemsida.

Vision
Jönköpings Kommun
OneParnerGroup