Öppna meny

Hitta boende

Studier i en främmande stad innebär att du behöver hitta en bostad. På följande sidor hittar du information kring bostadssituationen i Jönköping, viktigt att tänka på när du söker en ny bostad, kontaktinformation till hyresvärdar etc.

Viktigt!! Polisen varnar just nu för bedrägliga bostadsannonser. För mer information, vänligen besök Polisens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information för dig som söker boende

Jönköping var enligt bostadsrapporten som är framtagen av Sveriges förenade studentkårer (SFS) gullistad år 2017. Detta innebar att det kunde erbjudas ett boende med första-handskontrakt men endast någon gång under höstterminen. Vidare nämns det att det finns en risk att bostadssituationen förvärras inom de kommande åren. Nu under de senaste åren har det byggts bostäder med temporära bygglov och detta innebär att de har en viss tidsbegränsning.

Ni som ska börja studera på högskolan bör då överväga att söka ett tillfälligt boende särskilt när det är ett väldigt högt söktryck vid terminsstart och antalet studenter ökar för varje år. En rekommendation är att hyra en bostad av en privatperson eller se om de privata hyresvärdarna har några lediga boenden. För mer information se Studbos hemsida och högskolans hemsida.

Hur Studbo fungerar

Studbos hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du söka efter lediga studentbostäder. De har ett kösystem och du får en köpoäng för varje dag som du är registrerad. Att registrera sig kostar inget. Det som krävs för att kunna skriva på ett kontrakt är att du är antagen och läser minst 15 hp per termin på högskolan. Tänk på att du måste logga in och spara dina uppgifter en gång per halvår för att ha kvar din plats i kön. På hemsidan finner du även annonser på privatrum.

På nästa sida hittar du vår bostadsguide.

Texten granskad / uppdaterad 2019-07-16

Länsförsäkringar Jönköping