Öppna meny

Våra studenter försvinner!

Idag, fredag den 8 december, släpptes antagningsbeskedet till vårterminen 2018. Vi på Jönköpings Studentkår är enormt glada att få välkomna 434 nya studenter till program och bastermin. Men, SCB:s nypublicerade undersökning visar att vår högskolestad är rankad i botten av städer som lyckas behålla sina studenter efter examen. Detta är alarmerade siffror. Hur kan Jönköpings Kommun arbeta för att vi ska få behålla de studenter som nu har blivit antagna till Jönköping University, även efter sin examen?

Jönköping är minst sagt en stad i utveckling. Kärnan i vad som fått staden att bli en av Sveriges största är våra studenter, som väljer att bedriva sina studier vid Jönköping University. Våra studenter är av största vikt även för Jönköpings framtid! Så länge Jönköping University fortsätter expandera kommer även Jönköping som stad att göra det, med allt vad det innebär. Men en förutsättning för att locka studenterna till vår högskola är inte enbart högklassig undervisning och ett rikt studentliv utan det är även av enorm vikt att de får ett gott välkomnande av staden, i form av bland annat möjlighet till bostad, vilket inte finns i nuläget. Efter examen måste vi även kunna locka med ett sprudlande näringsliv och goda arbetsmöjligheter. Enligt SCB:s undersökning som publicerades den 30 november i årlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, rankas Jönköping i botten av de högskole- och universitetsstäder som lyckas behålla sina studenter.

Det är hemskt sorgligt att så många studenter väljer att lämna Jönköping efter sin examen. Sett till exempelvis ekonomistudenterna är det enbart 11% som stannar. Detta måste få en lösning, och den behöver till stor del Jönköpings Kommun stå för. Problemen tar sin början redan när studenterna blir antagna till Jönköping och möts av enorma bostadsproblem, vilket leder till ett stort bortfall bland våra potentiella studenter. Efter examen har Jönköping fantastiska möjligheter att välkomna kunskapsfyllda och motiverade studenter till vårt näringsliv, men denna möjligheten tar vi inte heller tillvara på. Jönköping utan våra studenter står sannolikt inför en mörk framtid utan någon stor potential till utveckling och tillväxt. Det säger Studentkårens ordförande Jacob Wassén.

Med detta vill vi på Jönköpings Studentkår belysa ämnet och öppna upp för diskussion som kan leda till förändring. Vi förväntar oss inte att Jönköpings Kommun i nuläget har en lösning på problemet men det vi däremot förväntar oss är att se handlingskraft och en stor vilja till att ta de nödvändiga steg som krävs för att vi ska kunna vända dessa siffror.

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarKontakt

Jacob Wassén,
Ordförande

036 10 11 51
0707 66 62 41
ordf@js.ju.se

 

Pressbilder

Pressbild: Emma Björkdahl, Jönköpings Studentkår

Enodios
Länsförsäkringar Jönköping