Öppna meny

Medlemskap

Som medlem i Jönköping Studentkår får du inte bara en mängd studentrabatter utan även din egen fackförening som arbetar för att du ska få den bästa möjliga tiden här på JU.

Måste jag bli medlem?

Ja! Det är obligatoriskt för alla studenter* som är registrerade på en kurs eller ett program vid Jönköping University att vara medlemmar i Studentkåren. Kårobligatoriet har beslutats av högskolan.

(*Doktorander och utbildningar som inte ger högskolepoäng t. ex. basår/bastermin omfattas dock inte av kårobligatoriet. Men har självklart möjlighet att vara medlemmar, för att kunna ta del av alla studentrabatter kontakta Studentservice så hjälper vi dig.)

Orsaken till varför det finns ett kårobligatorie är helt enkelt för att garantera ditt inflytande över din studietid här i Jönköping.

Därutöver, som student vid Jönköping University, har du inte rätt att delta i någon undervisning om du inte avlagt medlemsavgift.

Vad får jag ut som medlem?

Vad blir möjligt då du betalar den obligatoriska kåravgiften?

 • Utveckla utbildningskvalitén
 • Lösa olika problem som studenter stöter på i sin utbildning, till exempel konflikter med lärare, problem med tentor etc.
 • Utveckla arbetsmiljön
 • Bevaka att din hälsa tas hänsyn till
 • Verka aktivt för att integrera internationella och nationella studenter
 • Bevaka internationaliseringsfrågorna
 • Bevaka bostadsfrågan i Jönköping
 • Ta upp alla ovanstående frågor på en nationell nivå i direktkontakt med Sveriges regering och politiker genom Jönköpings Studentkårs medlemskap i Sveriges Förenade Studentkårer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Anordna Kick Off två gånger per år för att välkomna alla nya studenter
 • Stötta ett flertal föreningar och andra studiesocial grupper som studenterna kan engagera sig
 • Driva två caféer och en nattklubb där föreningar och studenter även kan hålla sina aktiviteter, vilket bidrar till ett aktivt studiesocialt liv
 • En del av avgiften går direkt till Studerandeföreningarna; LOK, HI-TECH, Hälsosektion eller JSA, vilket möjliggör delar av deras enskilda aktiviteter

Listan kan göras ännu längre! Du kan läsa mer om Jönköpings Studentkårs arbetsområden under respektive ämnesområde ovan.Det bästa med medlemskap i Jönköpings Studentkår är att alla kan påverka Studentkårens arbete under exempelvis det årliga Årsmötet eller genom deltagande i Studentkårens styrelse, föreningar eller utskott. Därtill är alla studenter alltid varmt välkomna att maila ordf@js.ju.se kring feedback, åsikter etc rörande Studentkårens verksamhet.

Vad kostar det?

Beroende på hur många högskolepoäng du läser per termin varierar kåravgiften:Programstudent = 330 SEK
Kurs/-er över 15 hp = 330 SEK
Kurs/-er 7,6–15 hp = 200 SEK
Kurs/-er 1 hp-7,5 hp = 50 SEK
Regionalt lärcentrum; mer är 7,6 hp = 200 SEK
Regionalt lärcentrum; 7,5 hp eller mindre = 50 SEK

Distanskurser, utvecklade för att enbart undervisas via onlineverktyg:
Fristående distanskurs/-er = 50 SEK (oavsett antal kurser)

Kurser eller program kan på grund av covid-19 temporärt undervisas digitalt, detta medför EJ att kurserna eller programmet räknas som distansstudier. Följande medlemskapsavgifter gäller:

Hur betalar jag kåravgiften?

När du blir registrerad i högskolans system kan du betala din kåravgift snabbt och enkelt via två alternativ.

Vill du undvika köer kan du snabbt och enkelt betala avgiften online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du kan betala i Studentservice, plan 0 i Studenternas Hus (en extra serviceavgift tillkommer vid betalning över disk).

Ditt medlemskort

När du skaffat ditt JU-kort Länk till annan webbplats. hos Service Center och betalat din kåravgift kan du besöka kortstationen i entréhallen i Hus A. Detta för att uppdatera ditt JU-kort med Studentkårens stämpel.

Studentkårens stämpel gör att du kan ta del av alla medlemsförmåner, bl.a. genom Mecenat. Notera att de resebolag som använder Studentresesymbolen enbart accepterar Mecenatkortet i mobilen (Mecenat-appen) inte SMS-intyg eller fysiskt kort (plastkort). Gäller från höstterminsstart 2018. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. SJ berörs inte av detta.

För dig som läser på distans eller vid regionalt lärcentra

Du som läser på distans eller vid regionalt lärcentra får inte automatiskt ett ”fysiskt” kort. Istället kan du ladda ned Mecenatappen och få ditt kort direkt i mobilen, genom appen. Önskar du ett fysiskt kort går det att beställa via länken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Texten granskad / uppdaterad

JLT och Västtrafik ingår i Svensk Kollektivtrafik. För att få rabatt hos dem krävs att du har en studietakt på minst 50 % under 10 veckor. Rätt till rabatt skall kunna styrkas under resa genom att ”Studentresesymbolen” finns på Mecenatkortet i mobilen (MecenatAppen).

Om du under resa inte kunnat styrka att du har rätt till studentrabatt och blivit ålagd att betala kontrollavgift, kan du bestrida detta skriftligen hos JLT. (kontakta Anders Lägesten).

Andra lokaltrafikbolag kan ha andra regler. Vänligen se Mecenats hemsida.

Vision
Jönköpings Kommun
OnePartnerGroup
Friskis & Svettis