Öppna meny

Medlemskap

Som medlem i Jönköping Studentkår får du inte bara en mängd studentrabatter utan även även din egen union som verkar för dig som student på JU samt tillgång till en mängd aktiviteter och evenemang.

Måste jag bli medlem?

Ja! Det är obligatoriskt för alla studenter* som är registrerade på en kurs eller ett program vid Jönköping University att vara medlemmar i Studentkåren. Kårobligatoriet har beslutats av högskolan.

(*Doktorander och utbildningar som inte ger högskolepoäng t. ex. basår/bastermin omfattas dock inte av kårobligatoriet. Men har självklart möjlighet att vara medlemmar, för att kunna ta del av alla studentrabatter kontakta Studentservice så hjälper vi dig.)

Orsaken till varför det finns ett kårobligatorie är helt enkelt för att garantera ditt inflytande över din studietid här i Jönköping.

Därutöver, som student vid Jönköping University, har du inte rätt att delta i någon undervisning om du inte avlagt medlemsavgift. Ditt medlemskap kontrolleras i samband med examinationer. Enligt tentamensreglernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vid Jönköping University måste du som student visa upp ett giltigt bevis på ditt medlemskap när du avlägger tentamen.

Om du inte för närvarande är registrerad vid en kurs men genomför en omexamination måste du istället uppvisa bevis för att du var student under tiden du var registrerad på kursen som examineras. Ett sådant bevis kan du hämta i Studentservice, Studenternas Hus plan 0.

Vad får jag ut som medlem?

 • Styrkan av tusentals medlemmar i ryggen utifall du råkar ut för problem under studietiden.
 • Förhandlingshjälp och representation - Studentkåren sitter med i högskolans alla beslutande instanser. Här driver vi studenternas intressefrågor och ser till att du får din röst hörd i frågor som rör studentboende, campusmiljö och hälsa.
 • Möjlighet till att delta på en mängd aktiviteter och resor
 • Kontinuerlig utbildningsbevakning - Studentkåren arbetar för att säkerställa att Jönköping University erbjuder en utbildning av hög kvalité. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig om utbildningen inte håller måttet.
 • Någon att fråga - Oavsett vad du kan tänkas behöva hjälp med finns vi här för dig. Du är alltid välkommen till Studenternas Hus för en fika.
 • Chansen att krydda CV:t - Är du sugen på att engagera dig utanför studierna finns det en uppsjö av föreningar och uppdrag att välja mellan. Finns det inget som passar dig hjälper vi dig med rådgivning och ekonomiskt stöd att starta något eget.
 • Tillgång till studenternas egen nattklubb, Akademien.

Vad kostar det?

Beroende på hur många högskolepoäng du läser per termin varierar kåravgiften:

 • Mer än 16 högskolepoäng: 330 kr per termin
 • 7,6–15 högskolepoäng: 200 kr per termin
 • 7,5 högskolepoäng eller mindre: 50 kr per termin
 • Studier vid lärcentra; 7,6 högskolepoäng eller mer: 200 kr per termin
 • Studier vid lärcentra; 7,5 högskolepoäng eller mindre: 50 kr per termin
 • Distansstudier; oavsett antal högskolepoäng: 50 kr per termin

Hur betalar jag kåravgiften?

När du blir registrerad i högskolans system kan du betala din kåravgift snabbt och enkelt via två alternativ.

Vill du undvika köer kan du snabbt och enkelt betala avgiften onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan betala i Studentservice, plan 0 i Studenternas Hus (en extra serviceavgift tillkommer vid betalning över disk).

Ditt medlemskort

När du skaffat ditt JU-kortlänk till annan webbplats hos Service Center och betalat din kåravgift kan du besöka kortstationen i entréhallen i Hus A. Detta för att uppdatera ditt JU-kort med Studentkårens stämpel.

Studentkårens stämpel gör att du kan ta del av alla medlemsförmåner, bl.a. genom Mecenat. Notera att de resebolag som använder Studentresesymbolen enbart accepterar Mecenatkortet i mobilen (Mecenat-appen) inte SMS-intyg eller fysiskt kort (plastkort). Gäller från höstterminsstart 2018.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster SJ berörs inte av detta.

För dig som läser på distans eller vid regionalt lärcentra

Du som läser på distans eller vid regionalt lärcentra får inte automatiskt ett ”fysiskt” kort. Istället kan du ladda ned Mecenatappen och få ditt kort direkt i mobilen, genom appen. Önskar du ett fysiskt kort går det att beställa via länken.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Texten granskad / uppdaterad 2020-05-26

Notera att de resebolag som använder Studentresesymbolen, (t. ex. JLT och Västtrafik) enbart accepterar Mecenatkortet i mobilen (Mecenat-appen) inte SMS-intyg eller fysiskt kort (plastkort). Gäller från höstterminsstart 2018.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster SJ berörs inte av detta.

Länsförsäkringar Jönköping